Imala sam salatu od četiri paradajza kad sam nedavno u restoranu jela - i bila je najbolja. Pa sam odlučila napraviti svoje.

Ali prije toga - što su paradajz uopće? Wikipedia kaže da je paradajz često crvena bobica biljke Solanum lycopersicum. Zbog toga sam razmišljao o svim vrstama rajčice. Navodno postoji više od 10.000 sorti.

Paradajz

Stoga sam otišla u nekoliko supermarketa i pronašla sve sljedeće: upozorenje, ovo je ostatak ovog stavka: Gourmet, Truss (sa zelenom lozom), Kumato, također dostupno u grape, Sweet berry truss, Munchkin Tomato Medley, običan “tomato” koja se ponekad naziva i “fresh tomato”, Cocktail truss, Greenhouse truss, Roma truss baby, Field tomato, Cherry Burst, Perino, Perino gold, Grape perino, Vine Ripened, također dostupno u cherry, Solanto, Cherry, Roma, također dostupno u grape, mini and baby, Baby Roma Truss Tomatoes, Romatherapy Baby Roma, Toma’Muse.

To je puno paradajza! Na kraju sam kupila prva četiri spomenuta. Na prvoj slici možete vidjeti dva velika crvena paradajz svima poznata - trusove u sredini i gurmanski iza. Desno od gurmana nalazi se paradajz - tamnocrvena, narančasta i žuta. Sprijeda su slatke bobice trsova, a lijevo od njih su grožđe Kumato.

Izrezan paradajz

Sada, da napravim salatu sa svim tim!

Sastojci

  • paradajz! Svih vrsta!
  • bosiljak
  • feta
  • španjolski luk
  • balsamico ocat

Priprema

  1. Paradajz nasjeckajte, koliko god želite.
  2. Sjeckajte onoliko luka bosiljka, fete i španjolskog luka po želji.
  3. Ocijedite je balzamičnim sirćetom i temeljito procijedite.
  4. Ostavite na sobnoj temperaturi da se okusi razviju.

Salata od Paradajza

Već danima jedem paradajz i za ručak i za večeru. Sad imam oku za isprobavanje više sorti. Ne mislim da ću dostići više od 10.000, ali mogu pokušati!