Колачињата што се топло од рерната се најдобри. Отидов на утринска прошетка со локален да добијам свеж, пријатен бурек во позната бурек пекарница. Оставив планирање на идните посети за да ги испробам сите вкусови, иако пораснав многу од вкусовите што ги нуди.

Веројатно е опасно да влезете во аргумент за потеклото на бурекот. Википедија вели дека е од Анадолија, и “се најде во кујните на Балканот, Левант, Медитеранот и другите земји во Источна Европа и Западна Азија”. Слушнав дека многу луѓе велат дека е популарно во земјите од поранешната Отоманска империја. Иако, исто така, е поврзан со индиски самози и кинески пролетни ролни.

Типот на тесто се користи е “jufka”, што е друго име за filo, што значи “лист” на грчки јазик. Тоа е ткиво-тенки листови од тесто кои имаат многу малку маснотии. Ова не треба да се меша со лиснато тесто и кроасантно тесто, кои се “ламинирани” тесто. Оние се слични, но постојано се преклопуваат и валаат, создавајќи десетици слоеви.

Доста е за тестото - што е со полнењето? Јас се одлучив за модерната нуклеална верзија. Нурелевиот вкус излегува како печен вкус на лешник, бидејќи топлината од рерната го смени вкусот на чист орев. Постојат и крцкави нуклеални битови.

Нутела бурек

Слатките верзии на бурек се добро познати, но има и други состојки на цреша и јаболко. Ќе мора да ги пробате сите.

Burek мени